Ιστορία
ΑΠΟ ΤΟ 1860
Έχουν περάσει 164 ολόκληρα χρόνια από το μακρινό 1860, τότε που ο πενηνταπεντάχρονος τότε Ευστάθιος Βαρβαγιάννης, γεννημένος το 1805 στις Κυκλάδες, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Οδησσό στην οποία είχε μετοικήσει και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Πλωμάρι της Λέσβου ιδρύοντας την Ποτοποιΐα Βαρβαγιάννη. Μαζί του η σύζυγός του, ο τριαντατριάχρονος γιος του Ιωάννης.
Για 127 χρόνια και τέσσερις γενιές η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη διοικήθηκε από ένα πρόσωπο κάθε φορά
Ε.Β
Ι.Β
Ο Ιωάννης Βαρβαγιάννης βοήθησε την επιχείρηση να αναπτυχθεί σε μια περίοδο αρκετά ευνοϊκή για την οικονομία του Πλωμαρίου. Εκμεταλλεύτηκε την πολύ ζωηρή εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού του χωριού και κατάφερε να διανείμει το ούζο της οικογένειας όχι μόνο εντός και εκτός Πλωμαρίου, αλλά και πέρα από τα σύνορα της Λέσβου, για πρώτη φορά. Επέκτεινε το πρώτο αποστακτήριο της οικογένειας το οποίο εξόπλισε με έναν επιπλέον χάλκινο άμβυκα, οι οποίοι σώζονται μέχρι σήμερα. Πέθανε το 1906, σε ηλικία 79 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Αλλά και εμπορικά είχε πολλές επιτυχίες με την επανεκκίνηση των εξαγωγών και την αποστολή των προϊόντων σε χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότιος Αφρική και αργότερα στην Ευρώπη. Ο Ιωάννης Βαρβαγιάννης έμεινε στο τιμόνι της επιχείρησης για 41 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 1987. Για 127 χρόνια και τέσσερις γενιές η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη διοικήθηκε από ένα πρόσωπο κάθε φορά. Από τον Ιδρυτή Ευστάθιο Βαρβαγιάννη το 1860 στον γιο Ιωάννη Βαρβαγιάννη και από εκεί στον εγγονό Ευστάθιο Βαρβαγιάννη και τον δισέγγονο Ιωάννη Βαρβαγιάννη, ηγέτης ήταν πάντα ένας.
Η είσοδος της έκτης γενιάς, που αναλαμβάνει διαφορετικούς ρόλους, οδηγεί την Ποτοποιία στη νέα εποχή
ΟΥΖΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΑΣΙΝΟ
Το 1987 για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη απέκτησε συνιδιοκτήτες, τα τρία παιδιά του Ιωάννη: Στάθη, Μανώλη και Βάγια. Οι τρεις τους πέτυχαν πολλά. Αύξησαν τις δυνατότητες παραγωγής, δημιούργησαν το «Ούζο Βαρβαγιάννη Πράσινο» το 1997 και πέτυχαν διείσδυση σε νέες εξαγωγικές αγορές. Αλλά το πιο σημαντικό τους επίτευγμα ήταν η δημιουργία κουλτούρας σύνθεσης και συνύπαρξης η οποία αξιοποιεί τα ταλέντα και τις δημιουργικές ανησυχίες όλων των μελών της οικογένειας. Η είσοδος της έκτης γενιάς, που αναλαμβάνει διαφορετικούς ρόλους και να οδηγεί την Ποτοποιία στη νέα εποχή.
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Ο Γιάννης, ο Αντρέας, η Φωτεινή, η Μαρία, ο Γιάννης, η Ειρήνη και ο Γιάννης κρατούν στα χέρια τους ένα πολύτιμο οικογενειακό θησαυρό που δεν είναι μόνο οι άμβυκες και οι συνταγές. Είναι κυρίως η σιωπηρή υποχρέωση που οι ίδιοι έχουν αυτοβούλως αναλάβει, η γενιά τους να διαφυλάξει την οικογενειακή παράδοση, τις αξίες και το όραμα της παλιάς ποτοποιίας, συνομιλώντας όμως με την κάθε γενιά, την εκάστοτε εποχή και τη γλώσσα της.